» » Onemocnění zubů u králíků

Onemocnění zubů u králíků

 

Brzy po narození ztrácí králíče nefunkční mléčné zuby, které jsou za 3 – 5 týdnů nahrazeny zuby trvalými. U králíků se jedná o tzv. hypselodontní zuby. Je to typ zubů, který neustále dorůstá, takže králíci si jej musí obrušovat.

Králičí chrup se skládá z řezáků a stoliček. V horní čelisti mají 4 řezáky a ve spodní dva. Dva menší řezáky na horní čelisti jsou často schovány za těmi většími a někdy se jim říká „kolíčky“ pro svůj tvar. Velké horní řezáky rostou rychlostí průměrně 2 mm za týden, spodní řezáky rostou rychleji – asi 2,5 mm za týden. Ke správnému obrusu těchto zubů je důležité, aby špička spodních řezáků zasahovala mezi velké a malé horní řezáky. Stoliček mají králíci 22, 12 v horní čelisti a 10 ve spodní.

Při špatném postavení zubů dochází k malokluzi – špatnému obrušování zubů. Nejčastější příčina je prodloužená spodní čelist, zuby na sebe nenasedají , spodní řezáky trčí ven a dochází k překotnému přerůstání. Tato vada je geneticky podmíněná a často se projevuje zejména u zakrslých králíků. U starších králíků dochází k malokluzi řezáků i stoliček. Vyskytují v chovu v nevhodném prostředí nebo při špatné skladbě krmení. Na stoličkách se vytvoří tzv. háčky ( ostré výčnělky), vzniklé nedostatečným obrušováním a mohou velmi vážně poranit sliznici v dutině ústní. Z dalších častých onemocnění zubů je fraktura. Sklovina na zubech je velmi křehká a často fraktura postihne podélně celý zub až ke kořeni, dochází tak k průniku baktérií a vytvoří se absces ( dutina plná hnisu).

Příznaky onemocnění zubů začínají velmi nenápadně, dochází ke sníženému příjmu potravy nebo výběru pouze některých částí. Králík může hubnout a častěji produkuje měkké bobky. Často projevuje zájem o nabízenou potravu, ale brzy jej vyplivne. Pokud nezájem o potravu trvá delší dobu, je třeba navštívit veterináře. Příznaky se časem stupňují, postupně králíci začínají slintat, mají neustále mokré chlupy kolem tlamy, objevuje se výtok z nosu i očí a králík úplně přestane přijímat potravu. V případě vzniku abscesu se objevují zevně viditelné boule na tváři nebo čelisti, které mohou vést až k vypouknutí očí.

Malokluze řezáků se řeší většinou zkracováním postižených zubů nebo jejich vytržením. Zkracování zubů se provádí speciálními kleštičkami běžně v ordinaci. Rizika jsou zlomení zubu nebo nebezbečí infekce při nadměrném zkrácení. Extrakce ( vytržení) zubu se provádí v narkóze stejně jako ošetření háčků na stoličkách nebo chirurgická léčba abscesu. Při léčbě abcesu se absces otevře a vyčistí nebo celý odstraní a zlomený zub se vytrhne, dlouhodobě se podávají antibiotika. Z vytržení zubů nemusíte mít obavy, králík se velmi brzo naučí podávat si stravu pysky, jen je třeba stravu upravit strouháním nebo nakrájením, protože samozřejmě nic nerozkousne.

One Response

  1. Hana Chudobová
    |

    Dobrý den,prosím,kolik asi stojí ošetření králíčka,má přesně to,co se popisuje v poslední kapitole – Příznaky onemocnění zubů.Zatím to nedošlo do stádia,že by slintal,atd., ale jí jen měkké části rostliny,seno nechce už 14 dní,hubne…Krmím ho stříkačkou s heřmán.čajem s mrkvovou šťávou,občas si kousne do mrkve,ale hned toho nechá.Byla jsem na veterině,ale paní doktorka řekla,že králíček je už starý a odejde. Je to 6 letá samička teddy.Nechci tomu věřit.

Napsat komentář

jedna × čtyři =