» » Jak si vybrat štěně od chovatele

Jak si vybrat štěně od chovatele

Kategorie: Publikace | 144

štěně Jestliže jsme se rozhodli pro určité plemeno a máme v plánu vzít si štěňátko od chovatele, je další otázkou  na zvážení, zda si pořídit fenku či pejska. Pokud neplánujeme zabývat se dalším chovem, je u fenky spíše  nevýhoda v tom, že pohlavní cyklus (hárání) probíhá většinou dvakrát do roka a s tím mohou souviset  určité starosti navíc (vaginální výtok, falešná březost, nechtěné nakrytí). Pokud se rozhodneme pohlavní  cyklus fenky dočasně přerušit (medikamentózní zabránění říje), příp. trvale ukončit (chirurgické  zabránění říje, tedy kastrace), souvisí to s určitými finančními náklady.  Ale i u psa mohou být problémy  související s pohlavní aktivitou – pokud bude v okolí hárat fenka, může mít tendence za ní utíkat. Co se týče srovnání povahových vlastností psů a fen, je to spíše otázkou individuality daného jedince než jeho pohlavím.

Při návštěvě chovatele, kdy už máme otázku výběru pohlaví pečlivě zváženou, už tedy zbývá „jenom“ vybrat si mezi štěně2jednotlivými štěňátky. Určitě to není lehký úkol, zvláště pokud máme možnost výběru z více jedinců a vrh je celkově vyrovnaný. Vždy bychom si ale měli všímat určitých znaků. Obecně bychom měli posoudit celkový zdravotní stav štěněte: jeho chování a zájem o okolí (zdravé štěně by mělo být čilé a zvídavé), oči by měly být jasné, bez zákalu a výtoku, uši (zevní zvukovody) bez patrných nečistot, kůže by měla být bez přítomnosti jakýchkoliv stroupků či vyrážky, srst hladká, lesklá a čistá (i v okolí konečníku – pokud je srst v tomto místě znečištěná trusem, může to poukazovat na průjmové onemocnění). Dále je dobré zkontrolovat, zda štěně nemá pupeční kýlu, a u pejsků zda došlo k sestoupení varlat do šourku. Pokud plánujeme chodit na výstavy či zvíře v budoucnosti uplatnit v chovu, měli bychom mít o daném plemeni zjištěno co nejvíce informací a všímat si již u štěněte důležitých plemenných znaků (zbarvení, přítomnost paspárků..)

Také je dobré sledovat povahy jednotlivých štěňat. Některá se již v útlém věku projevují více průbojně, jiná jsou spíše submisivní a snáze se podřídí. Určité povahové rysy se sice dají odhadnout, ale ani tak se nedá s jistotou říci, jaký bude pes v dospělosti.

štěně3

 Při výběru štěněte je důležité všímat si i podmínek, ve kterých štěňata vyrůstají. Určitě není vhodné přistoupit na návrh chovatele, že vám štěně doveze na určité dohodnuté místo. Chovatel, který nemá co skrývat, vám rád ukáže celý vrh i s matkou, i to jak je o štěňata od jejich narození postaráno.

štěně4

Autor článku: MVDr. Pavla Nováková

 

„Kdo řekl, že štěstí se nedá koupit, zapomněl na štěňata.“ Gene Hill

Napsat komentář

šestnáct − 11 =