» » Jak si vybrat plemeno

Jak si vybrat plemeno

Kategorie: Publikace | 0

 

psí plemena V dnešní době existuje asi 400 plemen psů. Jejich velikost a vzhled jsou různé a vybrat si to  nejvhodnější právě pro nás není jednoduché. Při zvažování jaké plemeno si vybrat nám může  pomoci položit si několik otázek: „Jak chci se psem trávit svůj volný čas?“ „Jaké mám  možnosti se o psa postarat (prostorové, finanční, časové)?“ „Budu schopná vychovat/vycvičit  psa určitého plemene?“ A především – „Jsem ochotná to vše splňovat po celý život psa  (průměrně 10 – 12 let)?“

Při výběru plemene by tedy měl každý zvážit především své možnosti – svou povahu a životní  styl, zda má možnost psa chovat venku na zahradě nebo pouze v bytě, zda by fyzicky zvládl  větší plemeno nebo psa který je hodně aktivní, či zda by mu spíše vyhovovalo plemeno  společenské, které nemá takové nároky na aktivitu a prostor. Neměli bychom ovšem  zapomínat na to, že pořídit si malého psa ne vždy znamená menší nároky na pohybovou  aktivitu a důslednou výchovu (např. u teriérů, jezevčíků atd.).

Rozhodně platí, že při výběru plemene bychom měli vše důkladně promyslet a neřídit se pouze vzhledem psa (tzn. nevybrat si psí plemena2plemeno, které se nám „pouze líbí“). Měli bychom pečlivě uvážit všechny výše uvedené skutečnosti a nároky jednotlivých plemen psů.

Možností je i vzít si pejska z útulku (ať už čistokrevného nebo křížence). V takovém případě bychom ale měli pomyslet na to, že někteří pejsci z útulku mohou být natolik poznamenáni předchozími negativními zkušenostmi, že jejich zařazení do normálního života nemusí být vždy jednoduché a pokud tomu tak je, zvládne to většinou pouze člověk, který už má se psy jisté zkušenosti.

Ať se ale nakonec rozhodnete pro psa jakéhokoli plemene, myslím si, že pokud mu zajistíte odpovídající podmínky a budete-li se o něj dobře starat, mnohonásobně vám vaši péči vrátí svou oddaností a spoustou krásných společných zážitků.

 

„Psi vnesli do našeho uspěchaného života klid a lásku. Jsou to naši nejlepší přátelé.“  Willard Scott

 

psí plemena3

 

 

Autor článku:

MVDr. Pavla Nováková

Napsat komentář

14 − 1 =