» » Nežádoucí nakrytí

Nežádoucí nakrytí

 

Přírodní pudy jsou mocné a tak se může stát, že v době hárání vaší fenky překoná nějaký pejsek důkladný plot nebo sama fenka se vydá za voláním přírody. Jak tedy postupovat v případě nežádoucího a neplánovaného nakrytí vaší fenky.

V konečném důsledku je úplně jedno, jestli se vám fenka jen zaběhla nebo jste ji přímo přistihli při činu. V první řadě si sami musíte zodpovědět otázku, jestli chcete mít v budoucnu od fenky štěnátka nebo ne (např. Vzhledem k věku nebo chovnosti fenky) a podle toho se daná situace řeší. Je třeba zdůraznit, že i když fenku najdete svázanou s pejskem pořád ještě to neznamená, že došlo k oplodnění. Fenka nemusí mít plodné dny, pejsek nemusí být plodný nebo imunitní systém fenky může spermie zničit…. K oplodnění dochází asi tak v 60% případů.

Od dřívější praxe píchání 3 injekcí estrogenů (3., 5.,7. den od nakrytí) se prozávažné vedlejší účinky na organismus fenky a budoucí plodnost upustilo. I dnes je na trhu preparát, který se aplikuje 2 dny po sobě , může se použít téměř ihned po nakrytí nebo kdykoli do 45. dne od nakrytí. Jeho aplikace je velmi dráždivá ( i když se aplikuje pouze pod kůži) a finančně poměrně náročná, takže u středních a větších fen vůbec nepřipadá v úvahu. Proč ale bychom měli zasahovat, když nevíme, zda je fenka březí?

Březost fen se nedá určit testem z krve nebo moči, jediný způsob je počkat 25 dní a provézt ultrazvukové vyšetření ( datum případného nakrytí si pečlivě zaznamenejte). Teprve pak vzhledem k situaci je třeba se rozhodnout.

Fenka není březí – není co řešit.

Fenka je břeží a chcete mít v budoucnu štěňata

  • veterinář vyvolá u fenky potrat – fenka bude dostávat tabletky a injekce, průběžně bude kontrolována ultrazvukem
  • necháte fenku porodit

Fenka je březí a nechcete mít v budoucnu štěňátka – veterinář provede tzv. Poorovu operaci, jedná se vlastně o kastraci ( chirurgické odstranění vaječníků a dělohy) při které odstraní dělohu i s plody.

V každém případě je pro zdraví fenky lepší nechat si potvrdit graviditu a teprve pak situaci řešit.

Napsat komentář

5 × 2 =