» » Magnetoterapie

Magnetoterapie

Magnetoterapie ve veterinární medicíně

Možná už jste sami vyzkoušeli magnetoterapii na sobě. Ve veterinární medicíně jsou terapeutické postupy téměř shodné, často příznivější.

Každý živý organismus jen na buněčné úrovni dokonalou souhrou fyzikálně chemických dějů, které jsou ovlivňovány přítomností planetárního magnetického pole. Přestože nemáme odpovídající smyslové receptory a nejsme ho tedy schopni vnímat, bez jeho existence by organismus nebyl schopen zajistit správné fungování buněčných biochemických dějů. Řadou pokusů byla prokázána velká citlivost buněk i na minimální změny v intenzitě magnetického pole, které výrazně ovlivňuje propustnost buněčnch membrán. V přítomnosti magnetického pole specifických biotropních parametrů dochází ke zintenzivění látkové výměny mezi vnějším a vnitřním prostředím a tím k celkovému zvýšení metabolické aktivity buněk. Mění se jejich povrchové napětí i aktivita některých enzymů a iontová rovnováha v extra i intracelulárním prostředí. K terapeutickým účelům se používá nízkofrekvenční pulsní magnetické pole, které nemá vedlejší účinky. Magnetické pole proniká rovnoměrně celou tloušťkou tkáně a jeho působění se týká každé buňky.

Mezi nejdůležitější účinky nízkofrekvenčního pulsního magnetického pole patří:

  • urychlení regenerace buněk, nastartování hojivých procesů
  • protizánětlivé účiny
  • zmírnění bolesti ( analgetický účinek)
  • rozšíření cév a zlepšení prokrvování exponované části
  • odstranění otoků ( protiedémové působení)
  • odstranění zvýšeného svalového napětí ( myorelaxace)
  • posílení a stabilizace kostní a vazivové tkáně
  • posílení a zlepšení funkce imunitního systému
  • snížení spotřeby léků

Urychlení regenerace buněk, nastartování hojivých procesů

Pulsní magnetické pole ovlivňuje iontovou rovnováhu v plazmě i v mezibuněčném prostoru, aktivuje napěťově řízené kanály a přenašeče na membráně a tím roste celkový metabolický obrat každé buňky. Dojde tedy ke zvýšenému prokrvení tkáně a tím ke zvýšenému přísunu kyslíku a živin ( včetně lepšího vstřebávání léků) a lepšímu odvádění zplodin metabolismu. Příklad působení může být degenerativní onemocnění kloubů jako je artróza nebo revmatoidní artritida. Metabolická aktivita chondrocytů ( buňky chrupavky) je oproti cévně přímo zásobovaným tkáním ( chrupavka je bezcévná) několikanásobně nižší a pokud jsou navíš ještě poškozeny degenerativními procesy, je jejich regenerační schopnost výrazně snížena. Aplikace pulsního magnetického pole pomůže chondrocytům aktivovat hojivé procesy a zvýšit úroveň jejich látkové výměny, což jim konečně umožní dostatečně využívat přiváděné výživné látky ( chondroprotektiva).

Protizánětlivé účinky

Protizánětlivé účinky jsou zprostředkovány zvýšením fagocytózy neutrofilů ( pohlcování bakterií a zánětlivých částic specializovaným druhem bílých krvinek) a produkce superoxidu, volného radikálu, který destruuje buněčnou stěnu bakterií. Zároveň se zvýší odbourávání leukotrienů, což jsou látky silně podporující místní zánětlivé projevy.

Zmírnění bolesti

Na analgetickém efektu se podílí řada složek, nejdůležitější je protizánětlivý účinek a s tím spojené změna pH ( kyselost) ve tkáni, ovlivnění nervových impulsů na míšní úrovni – vynikající úspěšnost magnetoterapie v tlumení bolesti nervového původu. Svou úlohu hraje svalová relaxace, zvýšené vyplavování endorfinů a lepší prokrvení exponované tkáně.

Ve veterinární medicíně se magnetoterapie nejvíce používá při ortopedických a neurologických problémech, součást pooperační péče

  • kulhání koček a psů různe etiologie,
  • artrózy,
  • degenerativní onemocnění kloubů – DKK (dysplazie kyčelních kloubů), DLK (dysplazie loketního kloubu) 3.-4. stupně, ruptury předního zkříženého vazu (LCC), menisků
  • hojení zlomenin ( stabilizovaných dlahou nebo chirurgicky),
  • polytraumata ( po autoúrazech),
  • onemocnění páteře – součást poopeční péče nebo vertebrogenních bolesti od krční páteře až po kaudální úsek,
  • spondyloartrozy německých ovčáků, boxerů, francouzských buldočků, basetů ..

Používáním magnetoterapie se zkracuje doba pooperační péče především u komplikovaných pacientů, u špatného hojení ran, výrazně se snížila potřeba analgetik při ortopedických onemocnění nebo při bolestivost ve splanchnické oblasti bez zjevné etiologie. Velmi často se magnetoterapie doporučuje u zvířat při dermatologických problémech jak jsou dermatitidy ( záněty kůže) jak bakteriální tak třeba atopické ekzémy. Expozice trvá 60 minut a podle stavu pacienta se doporučuje 6-10 sezení.

One Response

  1. Linda Amchova
    |

    Dobrý den mohla bych se zeptat jakou metodou operujete rupturu vazů LCC. Název jsem opsala ze zprávy od lékaře. A prosím vás jaká je cena operace máme dvouletého staforda. Moc moc díky za odpověď Linda Amchová

Napsat komentář

7 + jedna =