» » Kočičí senioři

Kočičí senioři

Kategorie: Novinky | 1

Za seniory se považují jedinci v poslední třetině života. Budeme-li brát v úvahu, že se kočka dožívá v průměru 12-15 let (dnes už se často objeví i kočka starší), pak kočky vstupují do seniorského věku okolo 8.roku života.

Spousta majitelů koček onemocnění postihující starší ročníky koček nevnímá, protože kočky na rozdíl od psů nevykazují tak nápadné klinické příznaky onemocnění. Jako majitelé koček si všimnete, že kočička preferuje měkkou stravu před granulemi, méně pije, trochu hubne, zhorší se kvalita srsti, nevyskočí na skříň, nechce se mazlit, chová se ke svému okolí nevrle a je spíš někde v koutku v klidu zalezlá. Všechny tyto příznaky jsou alarmující, vztahují se k závažným onemocněním, které lze řešit a nemají se jen přičítat stáří.

Čím vším je tedy váš miláček ohrožen a jak se to projevuje.

Onemocnění zubů – v průběhu života dochází k tvorbě zubního kamene, který se usazuje u koček především na stoličkách. Pokud nedojde k jeho včasnému odstranění, způsobí odchlípení dásně od zubu, zánět dásně a pronikání bakterií ke kořenu zubu, následné uvolnění zubu ze závěsného aparátu a jeho vypadnutí. Kočička postupně přestane přijímat tvrdou stravu, jíst granule se pro ni stává bolestivým zážitkem, preferuje měkkou stravu až přestane stravu přijímat úplně.

Onemocnění ledvin – vyskytuje se hodně často u starších koček, v počátečních stádiích kočička nemá žádné viditelné příznaky, nemoc lze včas diagnostikovat z vyšetření krve, možná trochu míň nebo víc pije, zpravidla se kočičky dostávají k lékaři až při výrazných příznacích jako je dlouhodobé hubnutí, nechuť k jídlu a občasné zvracení, pak už bývá často pozdě.

Onemocnění slinivky – další časté onemocnění kočičích seniorů a velmi zřídka léčené. S přibývajícím věkem klesá schopnost slinivky vytvářet dostatečné množství trávicích enzymů a snižuje se tak vstřebatelnost a výtěžnost živin z potravy, u koček můžete zaznamenat střídavá období nechutenství a průjmu a dlouhodobé hubnutí.

Endokrinologická onemocnění ( onemocnění žláz s vnitřní sekrecí) – objevuje se zpravidla u obézních koček a vždy je výstražným znamení pokud obézní jedinec náhle rychle ubude na váze, starší kočky mohou trpět cukrovkou nebozvýšenou činností štítné žlázy. Tato onemocnění lze diagnostikovat z vyšetření krve a dále řešit.

Osteoartróza – není onemocněním pouze lidí a psů, ale i kočičích seniorů. Kočičky na rozdíl od svých psích kamarádů nekulhají, ani nemňoukají bolestí, takže zpravidla nejsou ani majiteli řešeny. Majitelé mohou zaznamet, že kočky už nejsou tak pohybově aktivní, neskáčí, pohybují se opatrně, zpravidla odmítají zvedání majiteli, protože natažení nožiček při zvedání je pro ně bolestivé a mohou být i agresivní.

Uvedla jsem jen ty nejčastější onemocnění a příznaky seniorského věku, kterých si majitel může povšimnout.Všechny jsou řešitelné, pokud se řeší včas. Můžeme tak zlepšit kvalitu i délku života vašich starších kočičích kamarádů.

One Response

  1. Hanny
    |

    Bohužel,dnes mému kocourkovi diagnostikovali fibrosarkom.Je mu už 15 let,nevim jestli delam dobře,ale i na radu vet jsem v tomto veku operaci odmitla.Nechci ho uz trápit spoustou vyšetření.On je stresacek jako ja.Jen porad patram,jestli neexistuje neco,co by ten proces zpomalilo.Uvitam kazdou radu.

Napsat komentář

11 − 3 =