» » Proč chránit svého psa před klíšťaty

Proč chránit svého psa před klíšťaty

Lidé chrání sebe před napadením klíšťaty, protože si uvědomují, že klíšťata přenášejí různá infekční onemocnění nebezpečná pro lidi potencionálně smrtelná nebo s vážným poškozením zdravotního stavu. Stejně jako pro lidi platí i pro psy, žeklíště je vektorem pro přenos různě závažných onemocnění. Rod klíšťat s latinským názvem Ixodes má okolo 250 druhů žijících po celém světě. Přenášejí různé viry, baktérie, rickettsie, protozoa (prvoky) a nematoda (hlístice) i na zvířata. V Evropě je nejvýznamnějším druhem i přenašečem klíště obecné (Ixodes ricinus).

Borelióza -je infekční onemocnění přenášené klíšťaty. Způsobují ji bakterie komplexu Borrelia burgdorferi . Mezi klinické příznaky patří apatie, nechutenství, horečka, zvětšené mízní uzliny, bolesti kloubů, vzácněji také poškození srdce, ledvin a nervového systému (křeče, agresivita, změny chování).Některé příznaky u psů však nejsou na počátku onemocnění příliš patrné. S charakteristickými kožními změnami se u psů téměř vůbec nesetkáme. Nejčastějším příznakem boreliózy psů tak bývá nechuť k pohybu nebo kulhání na jednu či více končetin. Pokud se onemocnění zavčas rozpozná, dá se úspěšně léčit aplikací antibiotik, která však musí být podávána dlouhodobě (jeden až několik měsíců). V případě, že borelióza přejde do chronické fáze, zanechává na pacientovi trvalé následky, nejčastěji ve formě chronických zánětů kloubů a trvalého kulhání. Prevencí boreliózy u psů je očkování.

Anaplasmóza ( dříve Ehrlichióza)

Anaplasma phagocytophilum je obligátní intracelulární bakterie příbuzná Rickettsiím, dříve nazývána Ehrlichia equi. Onemocnění propukne nejvíce na jaře, brzkém létě (květen, červen) a na podzim (září), jedná se tedy o sezónní výskyt. Nejčastějším vektorem přenášející toto onemocnění jsou klíšťata rodu Ixodes. Nejčastěji je nemoc diagnostikována u 8letých a starších psů, nejčastěji plemene zlatý retriever a labradorský retriever. Klinické příznaky jsou velice nespecifické, zahrnují horečku, letargii, nevolnost, nechutenství, neklid, anorexii, bolestivost svalů, bolesti krku a tím neochota k pohybu. Nejčastější pozorovaný příznak onemocnění, který by nás měl upozornit na možnost anaplasmosy je bolestivost kloubů a kulhání jako následek polyarthritidy. Mezi ostatní méně časté klinické příznaky patří gastrointestinální problémy, jako zvracení a průjem, respiratorní, jako kašel či ztížené dýchání. Z onemocnění centrálního nervového systému se vyskytují záchvaty, ataxie a meningitida, neurologické problémy jako tupý výraz a strnulost. Onemocnění v akutní fázi je dle klinických příznaků nerozpoznatelné od Lymské borelioZy. Chronické a subklinické onemocnění probíhá s mírnými klinickými příznaky podobnými chřipce.

Léčba spočívá v podávání antibiotik po dobu až 30 dnů. V mnoha případech klinické příznaky vymizí velmi rychle, psi jsou výrazně lepší již 24 až 48 hodin po zahájení terapie. PrognoZa je v tomto případě pro úplné zotavení velmi příznivá.

Pokud budete chránit svého psa před klíšťaty nejenže jej ochráníte před těmito nemocemi, ale případně ochráníte i sebe před zavlečením klíšťat do vašeho domova.

Napsat komentář

deset + jedenáct =