» » Pooperační péče

Pooperační péče

Po operačním zákroku vás samozřejmě seznámíme se speciálními nároky na péči o pacienta. Na tomto místě pouze shrneme všeobecně platná pravidla.

V den zákroku pacient nesmí přijímat potravu a to ani po zákroku, pít může.  Strava připadá v úvahu až následující den a to rozdělená do více porcí a lehce stravitelná, aby se mohla obnovit střevní peristaltika.  Pokud nemáte možnost pejskovi nebo kočičce uvařit,  na klinice vám můžeme poskytnout konzervy a/d vhodné k rekonvalescenci po zákrocích. Další den již můžete podávat krmení, na které je pacient zvyklý.

Pacienta vám předáme samozřejmě plně při vědomí, ale je třeba počítat s tím, že se nemusí udržet na nohou a proto je vhodné vzít si s sebou deku, na které ho pak odnesete domů.  Během zákroku dostává infuze, takže se může stát, že se vám doma může pomočit než  bude plně schopen si dojít sám.

Někdy se může stát, že se pacient zpravidla jednorázově po zákroku pozvrací. Může to být způsobeno pozdním odbouráváním anestetik nebo nedostatečným krytím bolesti. Pokud  by zvracení bylo opakované a přetrvávalo, je třeba uvědomit lékaře.

Z hlediska hojení rány je třeba připomenout, že zejména po břišních operacích , by neměla být rána vystavena velké námaze, tzn. venčení pouze na vodítku, žádné skákání a prudké starty  venku ani doma, pokud zdoláváte schody, je lepší pacienta  přenést.  Pokud to není možné vzhledem k váze pacienta, schody zdolávejte pomalu a na vodítku.  Pokud si pacient ránu líže je třeba jej okřiknout, pokud to nepomůže musí se nasadit ochraný límec, aby se rána mohla v klidu hojit. Problémy bývají zhruba 3.den po zákroku, kdy hojící rána trochu svědí , ale někteří  se na nich snaží pracovat za každou cenu.

Po operacích na trávicím traktu platí další omezení v příjmu tekutin a potravy, se kterými vás seznámí lékař u konkrétního zákroku.

Některé rány jsou kryté obvazem, je dobré zabezpečit jeho ponechání na místě, u problematických pacientů opět ochraným límcem nebo speciálně upraveným košíkem.

Po ortopedických operacích platí absolutní klidový režim, který může trvat na doporučení lékaře i více než týden než se začne s rehabilitací. Jedná se o pouze krátké procházky pouze na vyvenčení  a omezení  pohybu i  doma nebo v kotci.

Při rekonvalscenci nezapomínejte chodit na plánovaná kontrolní vyšetření.

Napsat komentář

patnáct + 7 =