» » Kočičí rýma

Kočičí rýma

Kdo chováte doma kočku, jistě jste se již s tímto onemocněním setkali. Jedná se o jedno z nejnakažlivějších virových onemocnění dýchacích cest koček, které způsobuje velké problémy v chovech s větším počtem zvířat, zejména pak u koťat, kde může vést až k úhynu.

 

Původce je kočičí herpesvirus, který se na člověka ani na psa se nepřenáší. Po přirozené infekci se vyvíjí pouze krátkodobá imunita. K nakažení dochází kontaktem s nemocným zvířetem nebo kapénkovou infekcí. Akutně infikované kočky vylučují velké množství viru ve výtocích z oka a z nosu po dobu několika týdnů. Tento virus může v prostředí přežívat až 30 dní.Infikované březí kočky mohou virus přenést na koťata. Ta jsou nejčastěji infikována ve věku čtyř až šesti týdnů, kdy jejich protilátky získané od matky poklesnou pod hladinu, která je schopna koťata ochránit. V populaci se nachází spousta asymptomatických nosičů – nemají příznaky a zejména pak při stresu vylučují virus do prostředí a propukne u nich vlastní onemocnění.

U koťat se vyskytuje celá řada příznaků,  kotě nejprve přestane přijímat potravu a více pospává, pak začne kýchat a postupně se objevuje výtok z očí a nosu. V těžších případech výtok ucpává nozdry a tvoří krusty, pod kterými dochází k maceraci kůže,  postižená kočka dýchá pouze ústy. Dále si můžete všimnout, že kočka více sliní a v dutině ústí můžeme najít eroze až ulcerace. Zpravidla je třeba neprodleně navštívit veterinárního lékaře.

Další výrazné přiznaky se objevují na očích, většinou se jedná o keratitidy a ulcerace rohovky, které   mohou způsobit syndrom suchého oka , v horších případech dojde později  k rozvinutí  glaukomu ( zeleného zákalu). Terapie onemocnění se odvíjí od intenzity klinických příznaků. Postižená kočka zpravidla dostane antibiotika na potlačení sekundární bakteriální infekce, která rozvíjí a zhoršuje příznaky onemocnění a další doplňující léky dle akutních příznaků. U dospělých koček může mít nemoc mírný průběh a často ji zvládnou jen z lehkými příznaky a  bez léčby. Vyšší frekvence výskytu viru a plemenná predispozice je popisována u koček perských a exotických.

V dnešní době již existuje účinné očkování proti herpes viru, je součastí kombinované vakcíny proti infekčním chorobám koček, další součástí vakcíny je očkování proti kalicivirové infekci a panleukopenie případně i chlamydiové infekci. I přes očkování se u kočky mohou projevit příznaky onemocnění, ale zpravidla se jedná o velmi mírnou formu. Koťata se očkují v 8. týdnu života, následuje přeočkování za 4 týdny a poté každoroční revakcinace.

Napsat komentář

18 + 18 =